Om företaget

Johnssons Sadelmakeri drivs av Per Johnsson. Han är Fjärde generationens sadelmakare och har mer än 30 års erfarenhet i branschen. I Killeberg driver han Sadelmakeri och ridsportsbutik där han tillhandahåller det mesta för såväl ryttaren som hästen.

 affaren korr

Företaget startade på 1880-talet när min farfars far Jon Persson flyttade in till Killeberg. Han hade lärt av en kusin. Det var vid denna tid som hästen ersatte oxarna i jordbruket. Tidigare hade bönderna tillverkat redskap själva av trä, nu fanns det lätta plogar, harvar m.m. som tillverkades industriellt. Detta gjorde att efterfrågan på seldon ökade.
Min farfar Sigfrid var en av sex söner, varav tre emigrerade till USA. Tiderna var hårda och barnen skulle hjälpa till. Efter skolan skulle de sy en viss längd för hand innan de fick ut och leka. I samhället fanns många hantverkare med hästanknytning. Smeder, gelbgjutare, bogträsmakare och garvare. Tack vare järnvägen kunde de få avsättning för sina produkter.  Symaskinen som kom under 20-talet underlättade arbetet avsevärt. Bilismen gjorde att efterfrågan på seldon minskade, men under kriget kom hästen till heders igen. Försvaret beställde ammunitionsfodral, bälte m.m.
Varje år i februari månad var det stormarknad i Växjö, Sigfrids mäss, marknaden har mycket gamla anor och går tillbaks till den katolska helgon kulten. Innan marknaden började hörde det till att man skulle delta i högmässan.
Min far John Erik gjorde värnplikten och senare beredskapstjänst vid A3 i Kristianstad. Man hade hästanspänt artilleri med upp till 6 hästar till att dra en kanon. På bilden ser man när han håller förlöparna. Han tjänstgjorde också på tyggården där man tillverkade och lagade seldonen.

johnssonspappa
Under 50-talet var det en portfölj i läder den produkt som dominerade. Försäljningen skedde på marknader Sjöbo, Kivik m.fl. men också genom återförsäljare. Bland andra Ingvar Kamprad och IKEA. Till samma företag levererades senare möbelstommar som klätts med läder. Premiär och Amiral är två modeller som jag kommer ihåg.
Ridsporten tog fart på 70-talet och vi började sälja ridsadlar och övrig ridutrustning. Ridsporten bedrevs mestadels på en lantlig nivå. Fjordhästen var mycket populär och hästarna användes både till körning och ridning.  Jag höll på mycket med att tillverka körselar. Mest enbet och par men även ett 15 tal kompletta fyrspann. Bland de mest kända kunderna Christer Påhlsson, Gyllensvan, Wången, Tranemo spannet, Bollerup, Knut Andersson flerfaldig svensk mästare från Vinslöv och Eva Bliding.
1997 flyttade jag verksamheten från Hallerydsvägen till Storgatan 57 där Coop och senare ICA butiken har varit. Golvytan blev dubbelt så stor som tidigare och med allt samlat i ett plan. Det blev nu mycket lättare att presentera varorna i en ljus och rymlig lokal. Sadelmakeriet ligger i direkt anslutning till butiken.